Tę pożywną zupę gotuję na wędzonce. Pachnie już z daleka i nikt nie potrafi się jej oprzeć

Dodano:
Grochówka na wędzonce Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Przedstawiam wam jedną z ulubionych zup mojej rodziny. Jest pożywna, pełna smaku i szybko znika z talerzy. Jej sekretem jest aromatyczne mięso, na którym przygotowuję wywar i szczypta przyprawy.

Mój mąż uwielbia zupy, więc polubiły je też dzieci. Gotuję je regularnie, bo mają też tę zaletę, że doskonale nadają się do odgrzewania. A ta zupa grochowa jest na tyle sycąca, że może zastąpić cały obiad. Tajemnicą jej smaku jest aromatyczne mięso i szczypta przyprawy.

Jak przygotować groch do grochówki?

Grochówkę gotuje się z dodatkiem suszonego grochu. Ja zwykle używam żółtego grochu łuskanego w postaci połówek. Na tyle szybko się gotuje, że nie trzeba go moczyć. Jeśli jednak sięgniecie po cały groch, opłuczcie go, zalejcie zimną wodą i odstawcie na 4-5 godzin. To skróci czas gotowania i sprawi, że groch będzie miękki, ale nie rozgotowany. Z namoczonego grochu odlejcie wodę, opłuczcie ziarna i dopiero tak przygotowane dodajcie do zupy.

Jak ugotować aromatyczną grochówkę?

Moja grochówka wychodzi aromatyczna i pyszna, bo gotuję ją zawsze na wędzonce. Zazwyczaj sięgam po wędzone żeberko, czasami po kości. Przygotowany na nich wywar doskonale harmonizuje ze smakiem grochu. Oczywiście gotuję go z dodatkiem warzyw i przypraw. A gdy groch jest już miękki, zupę doprawiam czosnkiem, majerankiem i ostrą papryką. Ta ostatnia sprawia, że ta aromatyczna grochówka doskonale też rozgrzewa. Jest więc idealna na chłodne dni.

Przepis: Pikantna grochówka na wędzonce

Pełna smaku, rozgrzewająca zupa na chłodne dni

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 300 g wędzonego żeberka lub kości
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 300 g grochu łuskanego w połówkach
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruŻeberko opłucz, zalej ok. 1,5-2 l zimnej wody. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, gotuj całość ok. 10 minut. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler i opieczoną cebulę, gotuj jeszcze 10 minut.
  2. Dodawanie składnikówDo wywaru dorzuć opłukany groch, a po ok. 20 minutach gotowania pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę dopraw majerankiem i czosnkiem, gotuj do czasu, aż groch i ziemniaki będą miękkie.
  3. DoprawianieGrochówkę dopraw przepuszczonym przez praskę czosnkiem, szczyptą ostrej papryki, a także solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut.

Jak doprawić grochówkę?

Do grochówki dokłada się zazwyczaj liść laurowy i ziele angielskie, które dodają wywarowi głębokiego smaku. Zupę tę doprawia się też majerankiem – dodaje charakterystycznego smaku i sprawia, że zupa jest lżej strawna, a także czosnkiem – doskonale harmonizuje z grochem. Możecie też do niej dodać: wędzoną paprykę, gdy nie gotujecie grochówki na wędzonce, odrobinę ostrej papryki, by zupa była lekko pikantna, a także trochę kminku – poprawi trawienie i nada przyjemnego smaku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...