Tę pożywną zupę gotuję na wędzonce. Pachnie już z daleka i nikt nie potrafi się jej oprzeć
Mój mąż uwielbia zupy, więc polubiły je też dzieci. Gotuję je regularnie, bo mają też tę zaletę, że doskonale nadają się do odgrzewania. A ta zupa grochowa jest na tyle sycąca, że może zastąpić cały obiad. Tajemnicą jej smaku jest aromatyczne mięso i szczypta przyprawy.
Jak przygotować groch do grochówki?
Grochówkę gotuje się z dodatkiem suszonego grochu. Ja zwykle używam żółtego grochu łuskanego w postaci połówek. Na tyle szybko się gotuje, że nie trzeba go moczyć. Jeśli jednak sięgniecie po cały groch, opłuczcie go, zalejcie zimną wodą i odstawcie na 4-5 godzin. To skróci czas gotowania i sprawi, że groch będzie miękki, ale nie rozgotowany. Z namoczonego grochu odlejcie wodę, opłuczcie ziarna i dopiero tak przygotowane dodajcie do zupy.
Jak ugotować aromatyczną grochówkę?
Moja grochówka wychodzi aromatyczna i pyszna, bo gotuję ją zawsze na wędzonce. Zazwyczaj sięgam po wędzone żeberko, czasami po kości. Przygotowany na nich wywar doskonale harmonizuje ze smakiem grochu. Oczywiście gotuję go z dodatkiem warzyw i przypraw. A gdy groch jest już miękki, zupę doprawiam czosnkiem, majerankiem i ostrą papryką. Ta ostatnia sprawia, że ta aromatyczna grochówka doskonale też rozgrzewa. Jest więc idealna na chłodne dni.
Przepis: Pikantna grochówka na wędzonce
Pełna smaku, rozgrzewająca zupa na chłodne dni
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- ok. 300 g wędzonego żeberka lub kości
- 1-2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 300 g grochu łuskanego w połówkach
- 2-3 ziemniaki
- 1-2 ząbki czosnku
- majeranek
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruŻeberko opłucz, zalej ok. 1,5-2 l zimnej wody. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, gotuj całość ok. 10 minut. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler i opieczoną cebulę, gotuj jeszcze 10 minut.
- Dodawanie składnikówDo wywaru dorzuć opłukany groch, a po ok. 20 minutach gotowania pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę dopraw majerankiem i czosnkiem, gotuj do czasu, aż groch i ziemniaki będą miękkie.
- DoprawianieGrochówkę dopraw przepuszczonym przez praskę czosnkiem, szczyptą ostrej papryki, a także solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut.
Jak doprawić grochówkę?
Do grochówki dokłada się zazwyczaj liść laurowy i ziele angielskie, które dodają wywarowi głębokiego smaku. Zupę tę doprawia się też majerankiem – dodaje charakterystycznego smaku i sprawia, że zupa jest lżej strawna, a także czosnkiem – doskonale harmonizuje z grochem. Możecie też do niej dodać: wędzoną paprykę, gdy nie gotujecie grochówki na wędzonce, odrobinę ostrej papryki, by zupa była lekko pikantna, a także trochę kminku – poprawi trawienie i nada przyjemnego smaku.